13.06.2018 13:41 | Pauliina Toivanen
Nokkonen on todellinen superfood, joka sisältää proteiinia jopa 5,9 prosenttia 100 grammaa kohden. Lisäksi se on kuitupitoinen vihannes, joka sisältää runsaasti A-, E-, K- ja C-vitamiinia. Vaikka nokkosta voi käyttää ruuanlaitossa pinaatin tavoin, sen C-vitamiinipitoisuus ja rautapitoisuus ovat yli kolmikertaiset pinaattiin verrattuna. Nokkosen polttavat lehdet taltutetaan kuivattamalla tai ryöppäämäällä, eli upottamalla lehdet kiehuvaan veteen noin 30 sekunniksi.
Siankärsämö saattaa aiheuttaa pujo- ja kamomilla-allergikoille oireita.
Vuohenputki on toinen liikkujan suosikkiyrtti. Tuoreen vuohenputken maku on raikas, ja se muistuttaa hieman porkkanaa tai selleriä. Erityisen herkullista vuohenputki on erilaisissa tomaattiruuissa ja sellaisenaan salaateissa. Nokkosen tavoin vuohenputki sisältää hyvän määrän palautumista edistävää elintärkeää kivennäisainetta magnesiumia, rautaa ja vastustuskykyä ylläpitävää sekä virkistävää C-vitamiinia. Vuohenputki on tunnistettava varmuudella, sillä putkilokasvien joukossa on myös toisiaan muistuttavia myrkyllisiä lajeja.
Siankärsämö on tuhatjalkaista muistuttava yrtti. Siankärsämön tuoksu on aavistuksen pippurinen, ja se sopii erinomaisesti maustamaan kesän grilliruokia, salaatteja ja juomia. Kun siankärsämönlehtiä ja sen valkoisia kukkia hauduttaa kuumassa vedessä, niistä saa valmistettua pehmeänmakuista aineenvaihduntaa kiihdyttävää teetä. Magnesiumia siankärsämö sisältää jopa enemmän kuin nokkonen! Lisäksi kasvi on pullollaan mangaania ja K-vitamiinia. Siankärsämö saattaa aiheuttaa pujo- ja kamomilla-allergikoille oireita.
Kommentointi