Aivan pähkinöinä

13.06.2018 13:40 | Saulil Herva

Polkujuoksuvillityksen nosteessa NUTS Pallas on kasvanut yhdeksi lajin suosituimmaksi kotimaiseksi kilpailutapahtumaksi. Eikä ihme, sillä Ylläs-Pallas kansallispuiston halki päästä päähän juostava luontourheilupähkinä järjestetään isänmaan ehkä komeimmissa kansallismaisemissa. | Teksti & kuvat Sauli Herva

Suomi-neidon ryntäillä kohoavat mahtavat suurtunturit toimivat jo jonkinasteiseksi perinteeksi vain muutamassa vuodessa nousseen NUTS Pallas -polkujuoksukilpailun ainutlaatuisena ja mahtavana kisa-areenana.

Ovatko jatulit nousseet ylös alisesta, vai kuka kumma seitarumpua erämaassa jyskää?

Heinäkuun puolivälissä, Ylläs-, Pallas- ja Ounastuntureiden ikimetsissä, koivikkokuruissa ja rakkakivikoissa luikerteleva, kansallispuiston halkaiseva vaellusreitti muuttuu parin päivän ajaksi polku- ja ultrajuoksijoiden veret seisauttavaksi haasteeksi.

Satapäisten ulkoilmakuntoilijoiden tokkien rynnätessä tunturiin eripituisille maastomatkoille, muuttuu kansallispuisto luontourheilun armottomaksi suorituspaikaksi.

Muonion, Kyrön ja Näkkälän paliskuntien porotkin havahtuvat tunturissa kumisevaan outoon töminään, rinnekuusikoiden pöllöistä ja pahtojen piekanoista nyt puhumattakaan. Ovatko jatulit nousseet ylös alisesta, vai kuka kumma seitarumpua erämaassa jyskää?

NUTS Pallas -tapahtuma muodostuu kolmesta eri kilpailusta: 30 km pituisesta sporttimatkasta, 55 km perusmatkasta ja 134 km ultramatkasta.

Perusmatkan kilpailureitti Pallakselta Hettaan on upeine maisemineen Lapin vaelluspolkujen ehdotonta aatelia.

Matkalla huiputetaan, ylitetään tai sivuutetaan Pallaksen ja Ounasten merkittävimmät kurut, kerot ja kukkulat sekä kaikki tärkeimmät näköalapaikat siinä samalla. Kokonaisnousua reitillä kertyy kaikkiaan 1 620 metriä.

Lähtöpaikka on puurajassa tuntureiden kainalossa, Lapland Hotel Pallaksen ja Metsähallituksen luontokeskuksen pihassa. Maaliintulo on Hetassa viimeistään puoliltaöin.

Kilpailun aikaraja on 12 tuntia, joten virallisesti mitatun ajan saadakseen on jokaisen kilpailijan ehdittävä maaliin viimeistään keskiyöhön mennessä.

Heti alussa vastassa on reitin kovin nousu. Laukukeron lakea viistäen Taivaskeron huipulle kiivetään rapiat 400 metriä.

Alas laskeudutaan ensin jyrkähköä rakkalouhikkoa, sitten loivahkosti Pyhäkurun päältä Lehmäkeron länsilaitaa Rihmakuruun ja edelleen suurin piirtein oranssia korkeuskäyrää Nammalakuruun. Reitti jatkuu korkealla tunturissa Vuontiskeron ja Lumikeron yli pudoten jälleen Suaskurussa.

Suastunturin ylityksen jälkeen laskeudutaan Hannukurun tunturikoivikoihin. Pahakurun jälkeen noustaan Ounastuntureille ja Tappurin sivuitse jatketaan Sioskuruun.

Viimeinen rankka nousu kiivetään mahtavalle Pyhäkerolle, mistä laskeudutaan ensin jyrkähkösti alas outamaihin ja sitten loivahkosti niiden halki kohti Hetassa sijaitsevaa maalia, jonne viimeiset kilometrit taivalletaan asfaltilla.

Ultramatkan reitti on loppuosiltaan ihan sama kuin perusmatkankin. Ennen sitä on kuitenkin oltava 77 armotonta kilometriä erämaalle alttiina ja tunti tolkulla koettava salaperäisen Lapinmaan yötöntä yötä ja kansallispuiston eteläosien henkeä salpaavan upeita metsä- ja tunturimaisemia.

Alkutaipaleella huiputetaan, ylitetään tai sivuutetaan Ylläksen alueen merkittävimmät kurut, kerot ja kukkulat sekä Yllästen ja Pallasten välisen Metsälapin vanhojen metsien vyöhykkeen komeat vaarat ja niiltä avautuvat huikeat järvimaisemat.

Kokonaisnousua ultramatkan reitillä kertyy huimaavat 3 753 metriä.

Lähtöpaikka on Yllästunturin eteläpuolella Lapland Hotel Saagan pihassa, missä lähtölaukaus pamahtaa perjantaina illalla kello 18. Maaliin tulo Hetassa on viimeistään lauantaina keskiyöllä.

Kilpailun aikaraja on 30 tuntia, joten maaliin on jouduttava jokseenkin samoihin aikoihin yhdessä perusmatkan juoksijoiden kanssa.

Heti alussa on vastassa rankka 400 metrin nousu Yllästunturin laelle ja tunturin toisella puolella toinen ja kolmas vähän matalampi 250 nousumetrin jyrkkä tai jyrkähkö vastamäki Kesänkitunturille ja Kukastunturille.

Outamaita jatketaan Äkäskerolle ja edelleen Mustakeron, Kolvakeron sekä Risu- ja Kesälakien kautta Rauhalan kylään Kittilän ja Muonion väliselle maantielle. Seuraavaksi vastassa ovat Koivakero, Mustakero ja Sammaltunturi. Särkijärven ja Raattaman välisen maantien jälkeen reitti laskeutuu Pyhäjoen rotkomurrokseen ja nousee Pallaskeron etelälaitaa viistäen Pallakselle.

Ultramatka ei tapa, mutta testaa kestävyyden ohella polkujuoksijan luonteen. Taipaleelle ei kannata haikailla ilman aikaisempaa polkujuoksutuntumaa.

Perusmatkaan ja varsinkin ultramatkaan verrattuna vaatimaton, vaivaisen 30 km ja 1 080 nousumetrin sporttimatka on huikea luontourheiluelämys Ylläksen ja Kesängin jylhissä ja jykevissä tunturimaisemissa.

Kisareitti kiertää ja kaartaa Ylläksen rinteillä, sen molemmilla puolilla. Ylläksen ja Kesängin ylityksineen kisapolku on aluksi ihan sama kuin ultramatka alkutaipaleella, mutta Kesängin jälkeen ei käännytäkään kohti Kukastunturia vaan takaisin kohti Yllästä.

Paluumatkalla kiivetään tuttua laskupolkua, mutta tunturi ylitetään huippua matalammalta Kellostapulin ja Keskisenlaen välistä.

Lähtöpaikka on sama kuin ultramatkalla. Lähtölaukaus kajahtaa Lapland Hotel Saagan pihassa perjantaina klo 16. Kilpailun aikaraja on kahdeksan tuntia, joten takaisin lähtöpaikassa sijaitsevaan maaliin on saavuttava viimeistään puoleen yöhön mennessä.

Sporttimatka sopii erinomaisesti niin pitkän ja vaativan polkujuoksun kokeilemiseen kuin tuntuman hakemiseen varsinaisia polku-ultria silmällä pitäen.

Luontourheilun ja tunturielämysten lisäksi monien sporttimatkan juoksijoiden kohdalla on kysymys eräänlaisesta lajin kenttäkurssista ja tunturiultriin tutustumisesta.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?