26.02.2025 | Tapani Leppänen
Vanhat hiihtohanskat ovat kuluneet koppuroiksi. Pintanahka on halkeillut ja lopulta murtunut.
Takana on tuhansia kilometrejä, mutta myös omaa tyhmyyttä. Olen laiminlyönyt käsineiden hoidon, vaikka kysymys ei lopulta ole kovin ihmeellisestä asiasta.
Nykymaailmassa on tyypillistä, että kuluneiden tilalle hankitaan uutta sen sijaan, että varusteita huollettaisiin tai korjattaisiin. Hoitotuotteiden lisäksi hankin itsekin toisen, synteettisestä nahasta valmistetun parin.
Tekonahka on huoltovapaa vaihtoehto. Onko se parempi tai huonompi kuin aito, jää lukijan päätettäväksi.
Hiihtohanskojen kämmenpuoli on tyypillisesti nahkaa – synteettistä tai aitoa. Kulutuskestävyyden lisäksi materiaali tarjoaa pitävän sauvaotteen.
Aito nahka istuu parhaimmillaan kuin se kuuluisa hansikas. Ajan myötä se muotoutuu käteen ja tarjoaa erinomaisen otteen.
Urheiluhanskoissa synteettisellä vaihtoehdolla on kuitenkin omat etunsa. Ihmisen kehittämät materiaalit pystyvät harvoin jäljittelemään kaikkia luonnonmateriaalien vahvuuksia, mutta toisaalta ne usein parantelevat niiden heikkouksia.
Tunnetuin synteettinen nahka on nailonista ja polypropeenista valmistettu Clarino. Hiihtohanskojen materiaalina se kilpailee aidon nahan kanssa omilla vahvuuksillaan.
Aidon ja synteettisen nahan merkittävin ero liittyy materiaalien hoitoon. Poly-alkuisten materiaalien kohdalla se tarkoittaa, että käsineet voi pyykätä urheiluvaatteiden seassa, eikä muita huoltotoimenpiteitä tarvita.
Kovan rasituksen lisäksi hiihtohanskat altistuvat jatkuvalle kosteudelle. Tämän seurauksena aito nahka kuivuu ja vähitellen vaurioituu ilman hoitoa. Helpoin tapa pilata nahkahanskat on niiden kuivattaminen liian korkeassa lämpötilassa.
Urheiluhanskoissa käytetty Clarino ja vastaavat synteettiset materiaalit muistuttavat mokkanahkaa. Materiaali on kevyttä ja joustavaa, muttei samalla tavalla venyvää ja muotoutuvaa kuin luonnonnahka.
Tekonahka ei kuitenkaan ime kosteutta ja säilyttää ominaisuutensa myös märissä olosuhteissa. Säänkestävyys on merkittävä etu, vaikka sen myötä menetetäänkin aidon nahan hengittävyyttä.
Pysyäkseen pehmeänä ja joustavana nahka tarvitsee aika ajoin rasvaa. Tähän tarkoitukseen on olemassa laaja valikoima erilaisia hoitotuotteita, jotka sisältävät tyypillisesti esimerkiksi mehiläisvahaa, lanoliinia, glyseriiniä ja erilaisia kasviöljyjä.
Luonnonmateriaalia hoidetaan luonnontuotteilla. Nahkabalsami elvyttää ja suojaa nahkaa tunkeutumalla mahdollisiin halkeamiin ja jättämällä nahan pintaan suojaavan kerroksen.
Eri nahkatyypeille suositellaan osin erilaisia aineita. Esimerkiksi monet kenkien hoitoon tarkoitetut tuotteet ovat käsineille liian rasvaisia. Jalkineissa nahka on paksumpaa ja sitä pyritään ennen kaikkea suojaamaan. Käsineissä taas tavoitteena on säilyttää ohuen nahan joustavuus. Vääränlainen tuote saattaa myös värjätä nahkaa.
Hestran Leather Palm on suunniteltu urheiluhanskoille ja sillä on hyvä saatavuus retkeily- ja urheiluliikkeissä. Hiihtohanskoissa ja rukkasissa jo kerran vuodessa tehty käsittely auttaa paljon. Ainetta voi hieroa nahan pintaan rievulla. Toinen tapa on pukea hanskat käteen ja hieroa käsiä yhteen, toki niin, ettei rasvaa mene käsineiden tekstiiliosiin.
Aineita kannattaa käyttää maltillisesti. Kun rasva on imeytynyt, kevyen käsittelyn voi mieluummin vaikka toistaa.
Nahan puhdistukseen suositellaan Marseille-saippuan tyyppistä luonnonmukaista kasviöljypohjaista saippuaa. Tarkoitusta varten on olemassa myös nahkasaippuoita, jotka sisältävät jo valmiiksi myös hoitavia ainesosia.
Tällainen tuote on esimerkiksi Fiebing’sin satulasaippua. Parhaiten puhdistus onnistuu vaahdottamalla saippuaa kosteaan sieneen ja pyyhkimällä puhdistettavaa pintaa kevein pyörivin liikkein.
Kosteuttavista ainesosista huolimatta nahkasaippuan pääasiallinen tehtävä on lian irrottaminen. Pidemmän päälle se voi poistaa myös nahan luonnollista rasvaa, minkä vuoksi puhdistuksen jälkeen suositellaan aina nahkabalsamilla tehtävää suojaavaa käsittelyä.
Kommentointi