6 x bolognese

17.09.2018 10:00 | Tapani Leppänen

Pakastekuivatut retkimuonat ovat käteviä. Maistelimme kuusi ateriaa ja totesimme, että niiden parhaimmisto on mainettaan parempi myös maultaan. | Teksti & kuvat Tapani Leppänen

Pakastekuivaus on menetelmä, jossa elintarvikkeiden sisältämä vesi poistuu alhaisessa paineessa muuttuen suoraan kiinteästä olomuodosta kaasuksi.

Jäljelle jäävä kuiva-aines on kuin tehty retkeilijän tarpeisiin. Näin säilöttynä ruoka pitää ravintoarvonsa, on kevyttä kantaa ja valmistuu ateriaksi helposti ja nopeasti ainoastaan kuuman veden avulla.

Kiistattomista eduistaan huolimatta pussiruokiin on aina liittynyt myös epäluuloja. Päätimme ottaa vertailuun eri valmistajien näkemyksen samasta ruokalajista.

Pasta Bolognese löytyy melkein kaikilta.

Pakastekuivatut ateriat voidaan jakaa karkeasti kahteen kastiin.

Testatuista Lyo, Real Turmat ja Summit to Eat eroavat kilpailijoistaan siinä, että ennen kuivaamista ruoka on ollut valmis annos. Näin valmistettuna se saa makunsa luontaisesti ja mausteet sekoittuvat tasaisesti.

Yleisempi valmistustapa on sekoittaa pussiin sopivassa suhteessa valmiiksi kuivattuja ainesosia – ja lisäaineita.

Ainesosalistan pituus kertoo ruoan laadusta samalla tavalla kuin muissakin teollisissa elintarvikkeissa. Mitä lyhyempi lista, sitä vähemmän prosessoitua ruoka on.

Edellä mainitut premium-merkit eivät käytä tuotteissaan palmuöljyä, maltodekstriiniä tai keinotekoisia aromeja. Sen sijaan ne puhuvat raaka-aineiden puhtaudesta ja alkuperästä.

Loppuarviossa ainesosalistalle ei annettu painoarvoa.

Sokkotestissä maku oli ainoa arviointikriteeri, mutta edellä mainittu kolmikko erottui silti selvästi.

Hintakaan ei vaikuttanut arvosteluun, mutta jälkeenpäin tarkasteltuna on mielenkiintoista todeta, ettei se aina kerro tuotteen laadusta. Esimerkiksi voittajan kohdalla hinta-laatusuhde on poikkeuksellisen hyvä.

Usein kalliiksi koettuja retkiaterioita voi lähestyä myös siltä kannalta, että parhaatkin ovat korkeintaan lounassetelin hintaisia. Vastineeksi saa valmiin ja ravitsevan aterian – ja välttää tiskit – ihan niin kuin työmaaruokalassa.

Parhaimmillaan lopputulos maistuu kotiruoalta.

Aterian kuivapaino on punnittu pakkauksen kanssa. Hinta on suomalaisesta retkeilyliikkeestä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?