3 x Ruka

30.11.2022 | Tapani Leppänen

Ei se määrä, vaan laatu, voisi sanoa Rukakeskuksen laduista. Kilometrejäkin Kuusamosta löytyy, mutta välimatkojen sijaan pääosassa on sittenkin mykistävä vaaramaisema. Valitsimme kolme latua, jotka Rukalla pitää kokea.

[01] Rukan ympärysreitti 11 km

Keskivaikea / vaativa

Rukatunturia kiertävä latu on hieno rengasreitti ja samalla latuverkoston yhdyslatu. Ensimmäisten luonnonlumilatujen joukossa valmistuva kierros antaa hyvän kuvan koko hiihtokeskuksesta ja on pientä pätkää lukuun ottamatta valaistu.

Ladun hienoin ja samalla vaativin osuus on Rukatunturin pohjoisrinteessä. Sillä reitti on yksisuuntainen, joten täysi kierros on hiihdettävä vastapäivään. Ladun korkeimmalta kohdalta, Pessarin rinteestä ja sen jälkeiseltä näköalapaikalta, avautuu mykistävän hieno vaaramaisema Konttaisen suuntaan. Tämä on hyvä tiedostaa, sillä katselupaikka on ladun sivussa ja tulee helposti ohitettua keskellä vauhdikasta laskua.

Tämän jälkeen reitti liittyy hetkeksi Rukan FIS-ladulle, ja edessä on vielä yksi vauhdikas lasku.

Talvijärven jälkeen rengasreitti väistää Rukan keskustan. Tämä lyhyt osuus on ilman valoja, mutta tunturin kiertäminen on mahdollista pimeälläkin, kun valitsee kylään johtavan ladun.

Aivan kylän keskustasta lähtee Saaruan valoladuksi kutsuttu reitti, joka yhtyy pian ympäryslatuun. Rukakeskuksen ja Saaruan välillä reitti on kaksisuuntainen ja profiililtaan helpompi.

[02] Valtavaara 11 km

vaativa

Rukan naapurissa kohoava Valtavaara on sydäntalvella tykkylumen kuorruttama taikametsä.

Latu on vaativa ennen kaikkea nousumetriensä vuoksi. Saaruasta niitä kertyy kolmen kilometrin matkalla noin 150. Työnteko palkitaan maisemilla ja tietenkin mukavalla laskulla. Paluureitti on profiililtaan helpompi. Jyrkimmät kohdat hiihdetään ladun kiertosuunnassa ylämäkeen.

Huipulla tuulee, mutta varsinainen latureitti on metsän suojassa. Sen korkeimmalla kohdalla on Valtavaaran kota.

Tulipaikalta käsin pitää vielä hoksata tehdä varsinainen huiputus, sillä maisema avautuu vasta puuttomalta laelta. Sukset kannattaa jättää kodalle. Huipulle johtava polku on yleensä hyvin tallaantunut, eikä matkaakaan ole kuin pari sataa metriä.

Valtavaaran laella on vanha palovartijan tupa. Lumen kuorruttama mökki on sympaattinen, muttei tarjoa tuulensuojan lisäksi juuri muita mukavuuksia. Ylhäältä avautuu koko vaarajono ympäröivine metsineen: tulosuunnassa Ruka, etäänpänä Pyhävaara ja pohjoisen puolella Konttainen.

Ollaan alueen korkeimmalla kohdalla, 492 metriä merenpinnan yläpuolella.

Ylhäällä vaaran rinteellä latu tekee vielä noin kolmen kilometrin lenkin. Sen puolivälistä poikkeaa kapea erämaalatu kohti Oulangan kansallispuistoa.

Alhaalla laaksossa paluureitti yhtyy Vuosselin ladulle.
 

[03] Vuosselin latu 11 km

helppo

Vuosselin latu on nautiskelupätkä, joka tarjoaa oikeastaan kaikkea, mitä hyvältä retkiladulta voi toivoa: loivapiirteisen mutta mukavasti vaihtelevan profiilin, kauniit maisemat, peräti kolme latukahvilaa ja tulipaikan.

Reitti erkanee Rukan ympärysladulta Uuttusuon kahvilan kohdalla. Seuraavaksi vastaan tulevan Korpikahvilan kohdalta poikkeaa puolestaan Pyhävaaralle nouseva reitti. Kolmannelle, Lammintuvan latukahvilalle, toivottavat tervetulleeksi porot ja huskyt. Tämän jälkeen vuorossa on vielä Vuosselin kota, joka sopii omien eväiden nauttimiseen.

Tykkyluminen metsä avautuu välillä järvien yli Rukatunturin suuntaan.

Ladun hiihtosuuntaa ei ole määritelty, mutta useimmat hiihtävät sen vastapäivään. Tällä tavoin kapeahkolla luistelubaanalla on vähemmän vastaantulijoita ja ainoa vähän reippaampi mäki jää mukavaksi loppulaskuksi.

Reitin pituus on laskettu ympyräladulle. Rukan kylästä kokonaismatkaksi tulee noin 20 ja Saaruasta käsin 13 kilometriä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?