3 X helpompi luisto

21.01.2021 | Tapani Leppänen

Unohda sotku ja rasvan katku. Nykymenetelmillä luistovoitelu on siistiä sisätyötä.

Monelle suksien voitelu on välttämätön paha. Joillekin se voi olla tekemätön paikka, mutta tahmeampi suksihan vaan kasvattaa kuntoa, vai kuinka?

Perinteisen hiihdossa varma pito on toki kuntoilijalle tärkeämpi kuin maksimaalinen luisto, mutta ei siitä mihinkään pääse, että luistava suksi tekee kunnon kasvattamisesta monin verroin mielekkäämpää.

Pitovoitelusta pääsee eroon hankkimalla pitopohjat, mutta liukkaita suksia saa vain voitelemalla. Nykymenetelmillä sekään ei silti ole vaikeaa.

Näillä kolmella yksinkertaisella vinkillä pidät suksien pohjat puhtaina, parannat nestemäisten kelivoiteiden kestävyyttä ja teet markkinoiden helpoimman kuumavoitelun edes kerran vuodessa. Voiteiden lisäksi kannattaa investoida viimeistelyyn tarkoitettuun nailonharjaan.


[01] Clean & Glide

Puhtaus on puoli luistoa ja korostuu erityisesti likaisella tykkiladulla. Usein jo pelkkä harjaus parantaa luistoa ja riittää poistamaan pohjaan muodostuneet harmaat alueet.

Luistopintojen puhdistukseen kannattaa hankkia tarkoitusta varten valmistettu neste, sillä perinteinen voiteenpoistoaine kuivattaa pohjia. Vauhdin kehittämä Clean & Glide jättää suksen pohjaan ohuen vahakerroksen. Vastaavia aineita löytyy muidenkin valmistajien valikoimista fluorilla tai ilman.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan suksen pohja pyyhitään nesteellä, annetaan kuivahtaa muutama minuutti ja kiillotetaan nailonharjalla. Clean & Glide toimii varsinaisen kelivoiteen tartuntapintana, mutta erityisesti tykkilumiolosuhteissa myös ainoana luistovoiteena.


[02] Pikavoide ja kitkakorkki

Nestemäiset luistovoiteet ovat kehittyneet viimeisten vuosien aikana hurjasti. Käytännössä kaikki voiteet löytyvät kilpatasoa myöten nestemäisessä muodossa ja samoista vaharaaka-aineista valmistettuina. Ero kuumavoiteluun syntyy lähinnä lopputuloksen kestävyydessä.

Voiteen kiinnittymistä voi parantaa merkittävästi pitovoitelusta tutulla kitkakorkilla. Luistovoiteita varten kannattaa tosin hankkia omansa.

Nestemäinen voide levitetään suksen pohjaan, minkä jälkeen sen annetaan kuivahtaa. Nesteen haihduttua suksen pohjaan jäävä vaha hierretään kiinni korkilla. Luonnonkorkin aiheuttaman kitkan avulla voide imeytyy pohjaan. Lopuksi se kiillotetaan nailonharjalla.


[03] Luistonauha

Kuumavoitelu suojaa suksea ja tekee hyvän pohjan nestemäisille kelivoiteille. Monelle harrastajalle kuumavoitelu on juuri se haastavin osa-alue. Ongelmaan on kuitenkin olemassa ratkaisu, joka ei häpeä perinteistä tapaa, päinvastoin. 

Optiwaxin kehittämä luistonauha on jäänyt verrattain vähälle huomiolle. Ohut vahakerros on laminoitu suojapaperiin, jonka läpi se silitetään suksen pohjaan kuumalla raudalla. Tämän jälkeen suojapaperi poistetaan ja suksi harjataan.

Menetelmä mahdollistaa niin kovan vaharaaka-aineen käytön, että sen sulattaminen ja siklaaminen olisi perinteisellä menetelmällä mahdotonta. Juuri tähän perustuu voiteen ylivoimainen kestävyys ja luisto.

Kotikäytössä luistonauhan suurin etu on siisteys. Ei käryä, ei siklausroskaa, ei turhaa hävikkiä. Työhön voi käyttää vaikka perheen ykkössilitysrautaa.

Skinisuksessa nauha kannattaa laittaa myös pitoalueelle, sillä vaha parantaa karvojen luistoa.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?