31.05.2023 | Sanna Häkkänen & Oula Niemelä
Hyppele järveltä järvelle kanootilla tai kajakilla
Järvien täplittämässä metsäisessä kansallispuistossa seikkaillaan kiireettä. Pienen kansallispuiston ympärillä mittava erämaa jatkuu niin Suomen kuin Venäjänkin puolelle. Puiston tunnetuin nähtävyys on kolmen valtakunnan rajapyykki, jossa Suomen, Norjan ja Venäjän rajat kohtaavat. Kansallispuistossa on mukava retkeillä vesiteitse. Kanootti ja varusteet kannetaan pienten maakannasten yli järvestä toiseen. Vesistöjä kolutessa saa vierähtämään hyvän tovin, ja vesiltä käsin on helppo hiljentyä tarkkailemaan taigametsän elämää. Hyvällä tuurilla Pasvikin ikimetsissä voi nähdä karhun.
Bongaa lintuja Komagdalenin lintupolulla
Varangin niemimaalta löytyy todellista arktista maisemaa. Monien lintulajien pesimäalueena kansallispuisto tarjoaa hienot puitteet lintujen havainnointiin. Komagdalenin lintupolulla voi retkeillä koko perheen voimin, koska maasto on helppokulkuista. Joen rantatörmällä polveilevalla reitillä voi mainiosti myös maastopyöräillä. Opastetaulut matkan varrella tarjoavat tietoa alueen linnuista. Taukopaikalta löytyvät polttopuut kahvitulia varten, ja katoksen suojiin on ruuvattu tukevat kiinnikkeet riippukeinuille!
Piipahda puistoon ja Andreas Nilsen -tuvalle
Øvre Anárjohka on Norjan syrjäisin kansallispuisto. Yhdessä Lemmenjoen kansallispuiston kanssa se muodostaa yhden Euroopan suurimmista tiettömistä erämaista. Tunnelmallinen Andreas Nilsen -tupa sijaitsee kansallispuiston porteilla, ja on oivallinen tukikohta tai aloituspaikka alueelle suuntautuville retkille. Talvella tuvalle voi hiihtää Angelista Inarijoen jäätä pitkin. Kesällä metsäautotie johdattaa kulkijan tunnelmalliselle pirtille Basevuovdista. Pienessä tuvassa on tulisija ja petipaikat kahdelle. Retkeilijä saa levähtää ajan patinoimien hirsien suojassa maksutta yhdestä kahteen yötä kerrallaan.
Tee ruskaretki maailman pohjoisimpaan mäntymetsään
Stabbursdalen on tunnettu maailman pohjoisimmasta mäntymetsästä. Satoja vuosia vanhojen kippuraisten mäntyjen lomassa elelevät myös levinneisyysalueensa ääripäässä kuukkelit ja oravat. Syvemmällä kansallispuistossa kohoavat Finnmarkin läänin korkeimmat huiput kunnioitusta herättävinä. Kansallispuiston porteilta Lombolasta voi lähteä päiväretkelle puiston maisemiin merkityille reiteille. Päiväpatikan kohteeksi voi ottaa Stabbursfossenin vesiputouksen tai 528-metrisen Stuorra Biŋalvárrin. Maaruskan värjäämä mäntymetsä on kaunis sellaisenaan, vaikka siellä samoilisi aivan päämäärättäkin.
Löylyttele kuningattaren saunassa Reisajoen varressa
Reisan kansallispuistosta löytyy Norjan kauneimmaksi tituleerattu laakso. Kuin kirveellä maisemaan viilletyn kanjonin seinät nousevat kunnioitettaviin korkeuksiin pystysuorina, ja pohjalla virtaa kristallinkirkas Reisaelva. Joen vartta pitkin polveileva polku johdattaa retkeilijän kansallispuiston sydämeen. Määränpääksi voi ottaa joen varressa sijaitsevan, paikallisista hirsistä veistetyn Nedrefosshytta -tuvan. Tuvalta on muutaman kilometrin matka Imofossenille, joka on Reisajoen mahtavin vesiputous. Itsensä Norjan kuningattaren Sonjan käyttöön vihkimä puulämmitteinen sauna hellii vaeltajan lihaksia retkipäivän päätteeksi. 26 kilometrin matka lähimmältä parkkipaikalta tuvalle taittuu päivässä kevyillä kantamuksilla.
Vaella tuvalta tuvalle Kalottireittiä pitkin
Øvre Dividal on erämainen kansallispuisto Tromsin läänin sisäosissa. Vuorijättiläiset ja jääkausien kovertamat laakeat laaksot tarjoavat monipuoliset puitteet vaelluksille niin kesällä kuin talvellakin. Kansallispuistoa halkovaa Kalottireittiä pitkin voi vaeltaa DNT:n tuvalta tuvalle. Vaellusta voi halutessaan jatkaa Rohkunborrin kansallispuistoon, josta Kalottireitti jatkuu kohti Ruotsin legendaarisia tunturijonoja. Hyvin varustellut ja viihtyisät DNT-tuvat aukeavat standardiavaimella, jonka Suomen Ladun jäsen saa lunastettua DNT:n nettikaupasta panttia vastaan. Øvre Dividalin kansallispuistossa voi majoittua myös muutamissa Norjan Statskogin tuvissa, jotka ovat retkeilijöille avoimia ja maksuttomia. Oma majoite kannattaa olla aina mukana tunturissa, vaikka olisikin suunnitellut yöpyvänsä tuvissa.
Norja pähkinänkuoressa
Ånderdalen on yksi ensimmäisistä Norjaan perustetuista kansallispuistoista. Pienestä koostaan huolimatta täällä on edustettuna monipuolinen luonnon kirjo. Senjan saaren, jonka sydämessä kansallispuisto sijaitsee, on sanottu olevan kuin Norja pähkinänkuoressa. Ånderdalenin kansallispuistossa kokemattomankin retkeilijän on helppo päästä nauttimaan erämaisista Pohjois-Norjan maisemista. Åndervatnet-järven itänurkassa sijaitseva avoin autiotupa Ånderbu tarjoaa tukikohdan yön tai kahden mittaiselle visiitille kansallispuistoon. Lähimmältä tieltä taivallettavaa tuvalle on vain viitisen kilometriä. Alueelle voi piipahtaa myös puiston pohjoisrajaa nuolevalta autotieltä. Bumannsvatnet-järven rannasta nousee polku kohti Istindeniä, joka on yksi kansallispuiston korkeimmista huipuista ja tarjoilee upeat maisemat moneen ilmansuuntaan.
Huiputa Møysalen
Møysalen on Norjan toiseksi pienin kansallispuisto, mutta elämysarvossa se ei häviä suuremmille naapureilleen. Lumihuippuiset vuoret, turkoosit tunturijärvet ja vehreät laaksot saavat retkeilijän huokaamaan ihastuksesta. Kansallispuisto on saanut nimensä sen korkeimmasta huipusta, Møysalenista (1262 m). Vaellus vuorelle on aikanaan valittu Norjan huikeimmaksi luontoelämykseksi ja tarjoilee epäilemättä yhdet Pohjois-Norjan hienoimmista maisemista. Møysalenille on useampi mahdollinen lähtöpaikka, joista jokaisesta on yli kymmenen kilometrin matka huipulle. Reitti on vaativa ja matkalla ylitetään pieni jäätikkö. Mikäli riittävää tietotaitoa vuorilla liikkumisesta ei ole, kannattaa ilmoittautua opastetulle päiväretkelle. Liikkeelle lähdetään Hennesin kylältä, ja retken hintaan sisältyy venekyyti idylliseen Lonkanfjordeniin. Vaikka mukana on osaava opas, edellytetään osallistujilta rautaista kuntoa ja jonkin verran aiempaa kokemusta korkeista paikoista.
Tee retki rannalle keskiyön auringossa
Lofootit tuntee jokainen Pohjois-Norjan matkaaja. Kesälomakohteiden klassikkoa käy ihastelemassa vuosittain satoja tuhansia turisteja. Mutkaiset tiet täyttyvät kesäkuukausina matkailuautoista ja ihmisjonot kiemurtelevat ikonisille vuorenhuipuille hyvin tallattuja polkuja pitkin. Lofotoddenin kansallispuisto perustettiin suojelemaan alueen ainutlaatuista maisemaa ja luontoa vuonna 2018 ja se on koko Norjan nuorin puisto. Viehättävä käyntikohde alueella on Stokkvika aivan Moskenesøyan saaren pohjoisimmassa kärjessä. Jos liikkeelle lähtee illan koitteessa, on polku hiljentynyt muista retkeilijöistä ja rannalla saa ihastella läntisellä taivaalla sinnittelevää keskiyön aurinkoa omassa rauhassaan. Stokkvikan poukamassa sijaitsevassa pienessä sinisessä mökissä voi majoittua maksutta yhden yön.
Kierrä Ragorunden
Rago on Pohjois-Norjan hittikansallispuisto – eikä syyttä! Nordlandin läänissä, suurten erämaiden äärellä sijaitseva Rago tarjoilee ainutlaatuisia maisemia ja mukavaa haastetta vaeltajalle. Hienon läpileikkauksen alueen luonnosta antaa kansallispuistoa kiertävä rengasreitti Ragorunden, joka reilun 20 kilometrin mittaisena soveltuu yhden yön vaellukseksi. Polku on merkitty ja hyvin kuljettu, mutta paikka paikoin hieman vaikeakulkuinen. Majoittuminen reitin varrella on mahdollista omassa teltassa tai puolimatkassa sijaitsevalla Storskogvasshyttalla.
Pohjois-Norjan kansallispuistot. Pohjois-Norjaan asettuneet Sanna Häkkänen ja Oula Niemelä elävät ja opettavat pohjoiskalotin tuntureilla. Erä-Oula on ammattiopas, Häkkänen puolestaan opettaja ja luonto-opas. Paikallistuntemusta siis on, mutta myös suomalaisen retkeilijän näkökulmaa. Se on hyvä lähtökohta kesäkuussa ilmestyvälle opaskirjalle, jonka kokoaminen alkoi oikeastaan jo kauan ennen kuin se alkoi. Pariskunta on ehtinyt retkeillä jokaisessa Nordlandin, Tromssan ja Finnmarkin alueen kansallispuistossa. Kirjan sivuilla kaikki 17 esitellään reitteineen ja taustatietoineen valokuvilla ja retken suunnitteluun soveltuvilla kartoilla höystettynä.
karttakeskus.fi
Kommentointi