Retkiruoat on kuivattu ja rinkka pakattu, mutta missä kunnossa vaeltaja on?
Naiset ovat puskeneet vuosikausia miehille räätälöityjen harjoitusohjelmien mukaisesti, vaikka heidän hormonitoimintansa on täysin erilainen. Jotta harjoittelumotivaatio pysyy yllä ja syntyy tuloksia, liikkuminen kannattaa optimoida omaa hormonikiertoa kuunnellen ja tukien.
Suurin osa liikunnan esteistä on kuviteltuja. Ja ne voidaan onneksi purkaa.
Seikkailukasvattaja ja eräopas Antti Uski on vaeltanut pisimmillään 30 kilometriä avojaloin.
Perttu Pölönen on futuristi, tietokirjailija ja yksi Suomen kysytyimpiä puhujia. Viime aikoina futuristi on ottanut teknologiaan etäisyyttä.
Miksi meditointi kannattaa aloittaa juuri täysikuulla ja miten sen voisi yhdistää erilaisiin kuutamoaktiviteetteihin?
Kalenteri täynnä, töissä stressiä eikä liikuntakaan palauta? On aika tarkastella elämän kuormitustekijöitä.
Kirjailija ja kuvataiteilija Katariina Sourin luontoyhteys katkesi murrosiässä. Hän löysi sen uudestaan sairastuttuaan kolmekymppisenä paniikkihäiriöön.
Askeleet kertovat aktiivisuudesta, mutta kuinka paljon ja mitä?
Kylmässä energiaa kuluu liikkumisen lisäksi lämmöntuotantoon. Siksi talviliikunnassa on hyvien varusteiden lisäksi panostettava lämmittävään ravintoon ja nesteytykseen. Raskas vaatetus, liukkaus, märkä, lumi ja pimeys voivat lisätä harjoituksen kuormittavuutta entisestään.
Keväällä 2023 järjestetyssä pilottitutkimuksessa osallistujien masentuneisuus ja ahdistuneisuus väheni ja koettu mieliala nousi tilastollisesti merkittävästi kylmäuinnin avulla.
Läpsystä vaihto vai sittenkin koko perheenä ladulle?
Joogaopettaja Tanja Lajunen kannustaa harrastamaan myös rauhallisia lajeja, kuten joogaa, luonnon helmassa. Talvella lumi tuo tasapainolle hauskaa haastetta, ja kirpsakassa ulkoilmassa meditointi virkistää kaamosmieltä.
Uhkaako hiihtoharrastus hukkua muiden touhujen pyörteisiin? Tai ehkä onnistuneen latuahmattitalven jälkeen olisi toiveena löytää uusi juoni rakkaaseen harrastukseen? Nämä viisi hiihtovinkkiä auttavat löytämään uuden kipinän oman suksiparin kanssa.
Kaipaatko syksyysi lihasvoimakuuria? Sytytkö lautapeleistä? Mietitkö, miten ujuttelisit liikuntaa arjen kiemuroihin? Nämä vinkit auttavat liikkumaan ja liikuttumaan syysluonnossa.
Kilpailupäivä on kestävyysurheilijan karkkipäivä.
Suolla kunto kasvaa väistämättä, sillä upottavassa maastossa ei kannata pysähtyä. Happirikas ilma kirkastaa ajatuksia ja avaran maiseman katselu rauhoittaa mieltä. Näillä liikuntaneuvoja ja personal trainer Jennika Teerimäen vinkeillä et jää jumiin.
Talviuinnista haetaan ratkaisua mielenterveyden haasteisiin. Mutta olisiko mielenterveyden haasteet yhtä yleisiä, jos ihmisillä olisi arjessaan helpompi päästä luontomaiseman ja veden ääreen?
Talvella Ahveniston moottorirata muuttuu hiihtokeskukseksi.
Kesän juoksutestissä rannemittari pärjäsi sykevyölle hämmästyttävän hyvin. Hiihtoladulla tilanne muuttui.
Iltapalaan kannattaa satsata ja sen ääreen rauhoittua, koska hyvin nukutun yön jälkeen jaksaa panostaa enemmän myös päivän muihin aterioihin.
Säännöllistä harrastamista helpottaa, jos vesille pääsy on tehty mahdollisimman helpoksi. Rantojen rakentaminen on vähentänyt kaikille avoimien virkistyspaikkojen määrää.
Psykologi ja psykoterapeutti Riikka Airon ja Miia Lehtosen vetämässä lyhytterapiaryhmässä kylmäkokemuksen avulla tutkitaan sekä kipeitä että iloisia tunteita. Samalla opitaan tekniikoita itsensä rauhoittamiseen ja läsnäoloon.
Kuinka kauan menee, että kylmä ei tunnu enää epämiellyttävältä? Heti, kun sitä ei enää määrittele kielteisillä ilmauksilla. Aikaa siihen kuluu 30 sekuntia.
Liike saa massamme vauhtiin, kuljettaa meitä paikasta toiseen, lämmittää meitä ja pitää ihmiskoneistomme käynnissä. Mutta voisiko ihmisen tuottamaa liike-energiaa käyttää myös materialistisen elämämme pyörittämiseen?
Täydellinen trailmix on yksinkertaisuudessaan energiatiheä sekoitus rasvaista sekä hiilihydraatti- ja proteiinipitoista purtavaa. Se on mainio eväs erityisesti pitkille kävelyretkille ja vaelluksille. Trailmix on helppo valmistaa myös itse sesonkiin sopivaksi.
Ensilumi ilahduttaa joka vuosi, etenkin hiihtäjää. Kilometrejä tekisi mieli niellä heti aivan hirmuisesti, mutta mitä tehdä, jos hiihto tuntuukin raskaalta?
Retkiluisteluun liittyy pelkoja ja mystiikkaa. Tässä jutussa vastaamme tärkeimpiin aloittelijaa askarruttaviin kysymyksiin.
Hankalat jäätalvet ovat lisänneet plutauksia eli retkiluistelijoiden putoamisia jäihin. Mitä voimme oppia?
Letkallinen retkiluistelijoita viilettää jäällä kuin kepeä lettinauha. Liikehdintä on sulavaa, vaikka luistelijoiden olemus muistuttaakin kummallista koppakuoriaista. Jääsauva sojottaa alati aktiivisena tuntosarvena ja selässä on mystinen möykky. Mitä kaikkea retkiluistelija mukanaan kuljettaa ja miksi?
Syö huomista varten on hyvä ohjenuora kaikille aktiiviliikkujille. Erityisen tärkeää se on ennen pitkäkestoista, yli 90 minuuttia kestävää suoritusta, kilpailua tai turnauspäivää.
Nykyaikainen urheilukello mittaa sykkeen ranteesta, mutta pärjääkö se vertailussa perinteiselle sykevyölle?
Uuden tekniikan oppiminen on uusien hermoyhteyksien luomista. Se onnistuu parhaiten rennossa ja myönteisessä kehon- ja mielentilassa.
Notkeus kertoo ainoastaan yhden lihaksen, lihasryhmän tai nivelen liikelaajuudesta. Liikkuvuus vaikuttaa sen sijaan koko kehoon – niin nopeuteen, voimantuottoon, kestävyyteen kuin rentouteenkin.
Myös juoksua vihaava voi jäädä koukkuun ja saavuttaa taivaallisen flow-tilan. Näin kävi nykyisin Espoossa juoksukouluja vetävälle personal trainerille ja valmentajalle Tuukka Pursiaiselle.
Polulta saat uutta kipinää juoksuun. Luontoihminen voi löytää liikuntaharrastuksen, kokenut juoksija taas oven luontoon. Monelle polkujuoksusta tulee elämäntapa, jossa liikunta ja luontokokemus yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Symmetria, liikkeiden kontrollointi ja joustavauus ovat tärkeitä, kun halutaan treenata aktiivisesti ja saada kehosta samanaikaisesti rento ja tehokkaasti liikkuva. Latu&Polku kysyi terveenä liikkumiseen erikoistuneelta valmentaja Jukka Harjulta, mitkä ovat aktiiviliikkujien yleisimmät puolierot ja miksi niiden korjaaminen on niin tärkeää.
Elektrolyyttijauheita löytyy useissa eri mauissa jo perusmarketeistakin. Mineraalipitoisen nesteytysjuoman voi valmistaa myös kotikonstein.
Tahko Pihkalan tarinan kertova uutuuskirja esittelee monipuolisen urheilumiehen, jonka opit ovat edelleen ajankohtaisia. Valitettavasti, pitänee sanoa.
Yksi tyypillisimmistä uuden vuoden lupauksista on pudottaa painoa ja lisätä liikuntaa. Vain muutama prosentti ihmisistä onnistuu kuitenkin pitämään lupauksensa. Latu&Polku kysyi mielen voimaan ja onnistuneeseen muutokseen erikoistuneelta tietokirjailija-tohtori Harri Virolaiselta, kuinka kuntoilulupaukset lunastetaan.
Vaikka kuntoilija syö jo edellisenä päivänä huomisenkin koitoksia varten, ravitseva aamupala pistää uuden upean treenipäivän käyntiin. Laadukkaat, värikkäät ja ravinnetiheät raaka-aineet pitävät huolen siitä, että energiatasot saa heti aamusta korkealle.
Alkuverryttelyyn sopivat pintakudosta ja samalla myös syvempien kerrosten hermotusta herättelevät tekniikat. Loppuverryttelyssä kehoa voi rentouttaa esimerkiksi hitaalla syväsivelyllä.
Teitkö huimapäisen uudenvuodenlupauksen? Yllyttikö ystäväsi mukaan? Tai ehkä olet salaa vuosien ajan haudutellut haavetta osallistumisesta pitkään hiihtotapahtumaan?
Polkujuoksun hurmasta ensimmäiset palaset syksyn ytimessä nauttinut lähettää huolestuneena kysymyksen: Miten polkujuoksua harrastetaan talvella? Paluupostiin lähtee huojentava totuus: Paatunutta polkujuoksijaa ei pakkanen pysäytä.
Joulukuussa hiihdetään jo lähes kaikkialla Suomessa. Oletko valmis?
Liikkuminen ja saunominen ovat yhdistelmä, joka tuntuu hyvältä. Kombo on tutkitusti hyödyllinen myös terveydelle – erityisesti, jos sitä nauttii säännöllisesti.
Miksi joku karppaa ja toinen tankkaa?
Lähes puolet talviuintikyselyyn vastanneista käy aina uimassa ilman saunomista.
Lapsen kanssa hiihtämisessä tärkeintä on hauska yhdessäolo ja ulkoilu talvisessa luonnossa. Mitä pienempi lapsi, sitä leikinomaisempaa hiihtämisen tulee olla.
Mieli kaipaisi luontoon, mutta kädet ovat sidotut arjen rutiineihin. Tällaisena hetkenä voi mielen vapauttaa seikkailemaan podcastien mukana.
Liikahengitys aiheuttaa hiilidioksiditason laskua, mikä heikentää puolestaan elimistön hapensaantia.
Kunnon talvea seurannut lämmin kesä enteilee maukasta pähkinäsatoa. Ilmaston lämpeneminen mahdollistaa yhä useamman pähkinälajikkeen viljelyn myös pohjolassa.
Olipa metsässä sitten retkellä, sienessä tai vaeltamassa, värit ovat aina myös turvallisuustekijä.
Oletko kokeillut luontoparkouria tai viettänyt lukuhetkeä syksyisessä metsässä? Milloin viimeksi liikuit soutuveneellä? Entä oletko kokeillut hämärähommia?
Minne kannattaa mennä rullahiihtämään? Kaikki hiihdosta -bloggaajan Ida Meriläinen kertoo neljä kohdetta, jonne rullahiihtäjän kannattaa suunnata.
Suoliston bakteerikanta vaikuttaa ruoansulatukseen, aineenvaihduntaan, hermoston toimintaan, immuunijärjestelmään ja myös aivojen mielialahormoni serotoniinin tuotantoon.
Maastopyöräily tarjoaa jokaiselle jotakin. Latu & Polku -lehti kysyi pitkän linjan pyöräilijä Jani Kaajaluomalta, miten eri pyöräilymuodot eroavat kuntoiluna toisistaan.
Jos harrastat sekä juoksua että uintia, niin oletko koskaan kokeillut yhdistää niitä? Swimrun tarjoaa uudenlaisia luontoelämyksiä.
Garmin Rally tehonmittauspolkimet lupaavat luotettavaa tehonmittausta ja edistynyt pyöräilydynamiikka – nyt myös maastossa
Penikkataudista puhutaan paljon, mutta mistä oikeastaan on kyse? Lue, miten voit ennaltaehkäistä säärten kipeytymistä ja hoitaa penikkatautia.
Hyvä ryhti auttaa löytämään turvallisen treeniasennon ja lisää myös harjoitustehoja.
Keho palautuu parhaiten, kun syö riittävän usein, monipuolisesti ja ravintorikkaasti. Myös liikuntasuoritusta ennen nautittu ruoka vaikuttaa palautumiseen.
Kun kaikki toimivat oikein, niin kenellekään ei tule paha mieli. Aika simppeliä!
Kuntosuunnistus muuttui koronan myötä omatoimiseksi. Onko muutos pysyvä?
Luonnon hyvinvointivaikutukset on tiedostettu ja pandemia saa ihmiset yhä laajemmin nauttimaan lähiluonnon tarjonnasta. Ymmärrämmekö silti, että luonto osana työhyvinvointia on mahdollisesti edullisin tapa vähentää sairauspoissaoloja?
Upea lumitalvi on innostanut suomalaiset kävelemään laduille. Matalan kynnyksen harrastus ei vaadi suuria satsauksia, mutta näillä vinkeillä hommasta saa enemmän irti.
Voitelua ei kannata pelätä. Se on yllättävän helppoa.
Maaottelumarssi oli ensimmäinen koko kansalle suunnattu kuntoliikuntatapahtuma.
Onko itsesi voittaminen auringossa avarassa tunturimaisemassa unelmiesi elämys? Vai kaipaako sielusi siniseen korpeen susien lauluja kuuntelemaan? Tai vuorokauden ”hiihtokuritusta”? Pitkä kaunis maamme tarjoaa elämyksellisiä hiihtotapahtumia niin aloitteleville joukkuesivakoitsijoille kuin kokeneille yksinhiihtäjillekin.
Kyllästyttääkö savuporopizza, hotellin noutopöytä tai ainainen poronkäristys? Valitsimme neljä kiinnostavaa ravintolaa, joissa lappilainen ruoka nousee uudelle tasolle.
Riittävän paljon, säännöllisesti ja monipuolisesti, Kasvisten syöntiä kannattaa lisätä.
Mielikuvaharjoittelu voi lievittää kisajännitystä, parantaa keskittymiskykyä ja motivaatioa sekä kykyä oppia uutta.
Lihan korvaavat kasvisvaihtoehdot sopivat myös aktiiviliikkujille.
Jos salitreenit ovat jääneet väliin koronan takia, niin luonnossakin voi harjoittaa lihaskuntoa.
Hunaja on luonnon oma makeutusaine, joka sopii aktiiviliikkujille energiageelin korvikkeeksi tai urheilujuoman maustajaksi.
Sekä aloitteleva liikkuja että kokenut konkari voivat saada uutta puhtia treeniinsä älylaitteista.
Miten valmistautua henkisesti ultraan ja nauttia siitä?
Maastoajoa, retkeilyä, kestävyysliikunta vai kaikkea sopivassa suhteessa? Latu&Polku-lehti haluaa tietää, miten sen lukijat pyöräilevät.
Pienten kansallispuistojen polut voi kokea jopa yhdellä juoksulenkillä. Tiilikkajärvellä pystytimme myös teltan, retkeilimme lasten kanssa ja pukeuduimme märkäpukuihin.
Liikkuminen ei lopu, vaikka liikkumista rajoitettaisiinkin. Erityisolosuhteissa harjoittelu vaatii vain hieman luovuutta ja mielikuvitusta.
Puiden vuosikasvaimet ja lehdet ovat pullollaan terveyttä ylläpitäviä ainesosia, kuten C-vitamiinia.
Kaipaatko ulkoilullisia ideoita perheesi muuttuneeseen arkeen? Suomen Latu on julkaissut mielettömän määrän helppoja, käyttövalmiita vinkkejä lasten ja perheiden ulkoiluun.
Näillä vinkeillä ulkoilu on meille kaikille turvallista.
Koronaepidemian takia liikuntaharrastukset ovat tauolla. Kotona karanteenissa ei kannata kuitenkaan unohtaa liikuntaa.
Vuoden 2020 ruokatrendeissä porisevat maailmanlaajuiset megatrendit, kuten ilmastonmuutos ja hyvinvointi.
Talviuinti tarjoaa mindfullnesia ja extremeä samalla kertaa.
Fluorivoiteet tarjoavat varsinkin märällä ja likaisella lumella myös harrastehiihtäjille paremman vauhdin. Pitkäketjuisia fluoriyhdisteitä sisältävät pulverit ja napit ollaan nyt kuitenkin kieltämässä. Selvitimme, mikä muuttuu ja uskaltaako fluorivoiteita ylipäänsä käyttää.
Alkulämmittely suojaa kehoa vammautumisilta, lisää treenitehoa ja auttaa keskittymään edessä olevaan suoritukseen.
Suomen Latu Kiilopää ei houkuttele matkailijoita pelkästään upeilla maisemilla ja kansallispuiston rauhalla. Mestariveistäjä Veijo Oinosen lumi- ja jääveistoksia saavutaan katsomaan matkojenkin takaa.
Paloheinän uusi hiihtolatujen lumetusjärjestelmä odottaa pakkasia ja mahdollistaa hiihtämisen myös vähalumisina talvina.
Keskuspuisto, Vantaanjokilaakso ja Viikin-Vanhankaupunginlanden luonnonsuojelualue. Helsingin upeimmat luontoladut yhdistyvät talviklassikoksi.
Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan 81 prosentille suomalaisista pysyvän kesäajan valoisammat iltapäivät ja illat on joko mieluisin tai sopiva vaihtoehto.
Suomessa kasvaa yli 200 kääpää, joista osaa käytetään myös lääkinnällisiin tarkoituksiin. Yksi tunnetuimmista on pakurikääpä.
Pienikin kukkula soveltuu lumiskeittaukseen. Hyviä snedepaikkoja löytyy myös kaupungin puistoista ja lähiluontokohteista.
Vaarojen Maraton juostiin jälleen kerran haastavissa olosuhteissa, kun Koli sai juuri kisan alla lumipeitteen. Liukkaat polut hallitsi parhaiten miesten sarjassa Henri Ansio ja naisten sarjan puolestaan voitti Susanna Ylinen.
Syväkyykky, jossa sieniä ja marjoja keräillään, on ihmisen luonnollinen istuma-asento. Se on myös yksi parhaimmista liikkuvuusharjoituksista, joka on helppo lisätä jokaiseen luontotreeniin.
Kevyt, proteiinipitoinen ja pieni hiilijalanjälki. Sieni tekee hyvää.
Hiihtokausi alkaa 19. lokakuuta. Sen voi nykyään katsoa kalenterista, ainakin Imatralla.
Polkujuoksu on matalan kynnyksen laji, joka sopii monentasoisille liikkujille.
Kolmekymppiset Matti Kemi ja Juha Kumara polkivat viime kesänä yli 700 kilometrin matkan tutustuen samalla erilaisiin saunoihin.
Aktiiviliikkujien parissa kinesioteippauksen suosio on säilynyt ja käyttö lisääntynyt vuosikymmeneltä toiseen pinkoessa. Mitä enemmän aihetta kuitenkin tutkitaan, sitä vähemmän kinesioteippauksen hyödyistä saadaan luotettavaa näyttöä. | Teksti Pauliina Toivanen
Suomessa kasvaa noin 50 erilaista luonnonvaraista marjalajia, joista 37 on syötäviä. Yli kolmannes näistä kasvaa harvinaisena Lounais- ja Etelä-Suomessa. Luonnonmarjojen keskikulutus on vuodessa noin 8,3 kiloa henkeä kohden, vaikka kaikkiaan niitä kypsyy jopa 100 kiloa jokaista suomalaista kohti. Tunnistatko nämä syötävän siniset herkkupalat?
Suomen Ladun kolmivuotisessa perheliikunnan kehittämishankkeessa on koottu ja ideoitu erilaisia toimintamalleja yhteiseen ulkoiluun. Ota vinkit talteen!
Soutu on parasta kesäliikuntaa. Luonto on jatkuvasti läsnä, ja vauhdin ja matkan voi päättää itse. Kuntosoutuveneellä matka taittuu mukavasti ja turvallisesti – ja lähteä voi vaikkapa retkelle.
Tänä keväänä kolmatta kertaa järjestettävä Ylläs–Levi on maratonhiihto, jollaista Suomeen on kaivattu.
Kolmekymmentä vuotta hyiseen SM-veteen paukkupakkasista, räntä- ja vesisateista huolimatta: Sirpa Kivekäs on Suomen sitkeimpiä talvikilpauimareita. | Teksti & kuvat Riitta Alakoski
Omega-3-rasvahapot ovat ravinnosta saatavia pitkäketjuisia rasvahappoja, joilla on myönteisiä vaikutuksia erityisesti kognitiiviseen toimintaan, kuten tarkkaavaisuuteen ja mielialaan. Ne vähentävät myös elimistön matala-asteista tulehdusta.
Vertailimme isojen hiihtotapahtumien hintoja.
Talviuinti tekee tutkitusti hyvää. Suomen Ladussa lajin potentiaali tunnistettiin jo 1980-luvulla.
Tuntuuko sinusta joskus siltä, että pitäisi nostaa jalat ylös? Tai kiivetä puuhun ja roikkua sieltä ylösalaisin? Kannattaa kuunnella tunnetta, sillä inversio eli pään laittaminen lähemmäs maata tekee hyvää. | Teksti Pauliina Toivanen, kuva Aino Huotari
Mitä hiihtäjä voi tehdä, jos lunta ei näy eikä kuulu?
Pohjoismaalaisesta ruokavaliosta kohistaan nyt jopa terveellisestä dieetistään tunnetuissa Välimeren maissa.
Satokauden kasvikset ovat edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto.
Plogging on lenkkeilyä, jolla on tarkoitus. ”Roskajuoksulla” saat monipuolista askel- ja syväkyykkytreeniä sekä pidät huolen siitä, että ulkoilualueet pysyvät puhtaana vastaisuudessakin.
Lapin kesäkään ei enää ole tarkoitettu vain silmillä ihailtavaksi. Se on myös aktiivisen fyysisen kokemisen, luontourheilun ja liikuntatapahtumien juhlaa.
Eero Lumme on mies ulkoilupähkinöiden takana.
Rullahiihto ei ole vain kilpahiihtäjien kesäharjoittelumuoto. Hiihtovalmentaja Laura Liikasen vinkeillä myös aloittelija uskaltautuu rullasuksille.
Villiyrtit ovat yksi kesän kiehtovimmista sesonkiruuista. Ravintoainevertailuissa ne päihittävät monet muut vihreät vihannekset ja jopa ulkolaiset superfoodit. Villiyrteissä on paljon vitamiineja, mutta vain vähän kaloreita, ja niiden hiilijalanjälki on lähiluonnosta kerättynä pyöreä nolla. Ja mikä parasta, ne kasvavat lenkkipolkujen liepeillä aivan ilmaisina. | Teksti & kuvat Pauliina Toivanen
Vesileikit kuuluvat kesään. SUP-lauta on monipuolinen, lähes kaikille sopiva liikuntaväline.
Tammikuussa tuli kuluneeksi 130 vuotta Lauri ”Tahko” Pihkalan syntymästä. Liikunnan monitoimimiehelle hiihto oli aina ”urheilujen urheilu”. | Teksti Panu Könönen
Lupasitko uutena vuotena vähentää kahvinjuontia? Vaikka kohtuullisella kahvinjuonnilla voi olla terveydelle edullisia vaikutuksia, joillekin liiallinen sumpittelu aiheuttaa sydämentykytyksiä. Sosiaalista hyvinvointia edistävää kahvittelua ei kuitenkaan kannata vähentää, sillä kahville on myös terveellisiä korvikkeita. Teksti & kuvat Pauliina Toivanen
Miltä kuulostaisi vähemmän stressiä, parempi kunto ja korkeampi mieliala? Luonnosta kannattaa ottaa ilo irti myös talvella, sanoo terveyden edistämisen asiantuntija Kati Vähäsarja. | Teksti Antti Huttunen
Joskus kuppi vain menee hiihtoladulla nurin – eikä nyt puhuta laturaivosta. Välinpitämättömyys suksista saa hiihtävän ”kansankynttilän” loistamaan. | Teksti Sauli Herva
Lähi-idän ruokavalio tukee liikkujan terveyttä.
Tiesitkö, että taskussasi on laite, joka vahtii jokaista liikettäsi aamusta iltaan?
Yhä useampi juoksija etsii luonnollista askelta. Asiantuntijoiden keskuudessa ei vain tunnu olevan täyttä yksimielisyyttä, millainen sen pitäisi olla. Suomalaisen Feet-juoksukengän kehittäjä Teuvo Niskanen kertoo oman käsityksensä.
Suunnistuksen ympärillä poreilee mukavasti. Takametsien hikiliikunnasta on tulossa hyvää vauhtia muodikas katulaji, jossa kaupunkiseikkailu ja kestävyysurheilu paiskaavat kättä ihan uudella tavalla. Katuvalot ja otsalamput luovat oman tunnelmansa ja mahdollistavat suunnistuskauden jatkumisen pimeän vuodenajan yli. Kilpa- ja kuntosuunnistajien lisäksi kaupunkiradoille ovat löytäneet uudetkin harrastajat.
Kun valmistat jäätelösi itse, vältät ylimääräiset sokerit ja lisäaineet.
Pyöräilyä edistävät tahot vastustavat pakkoa.
Suomen Ladun polkujuoksuohjaaja Veera Malmivaara kertoo, miten valita jalkine polkujuoksuun.
Arkiruokailulla on suurin merkitys suorituskykyyn.
Perheliikunta herättää helposti mielikuvan, jossa lapset puuhailevat ja vanhemmat seurailevat vieressä. Termeihin ei kannata sotkeutua, mutta ennemminkin pitäisi puhua aikuisten ja lasten yhteisestä liikunnasta. Parhaimmillaan aikuiset liikuttavat lapsia yhtä lailla kuin lapset aikuisia.
Urheiluravinteiden ja luontaistuotteiden välimaastosta löytyy kasvava joukko luontaisia urheiluravinteita. Superfoodeiksi kutsutuista luonnon antimista löytyy samoja ominaisuuksia kuin keinotekoisesti valmistetuista tuotteista, ilman lisäaineita, happoja ja makeutusaineita. Urheilujuoman, energiapatukan tai geelin voi korvata luonnontuotteella. | Teksti Tapani Leppänen
Kasvipohjaiset proteiinijauheet tuovat liikkujalle valinnan varaa.
Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan ”laturaivoa” eli epäasiallista käytöstä tai puhetta on kohdannut neljä prosenttia suomalaisista.